El Picot de Colors obre els seus braços a les 9 del matí. Des d’aquest moment, infants i famílies van arribant cadascú al seu ritme. Salutacions, bon dia, abraçades, petons, somriures. Tacte i acollida. La música ens acompanya en aquest moment posant les primeres notes al nostre nou dia. Els infants lliurement busquen el primer contacte amb els companys o amb l’ambient que els crida a jugar, investigar i descobrir allò que tenen a l’abast.

El temps d’entrada relaxada acaba a les 9:30 del matí i s’inicia  la trobada per grups de referència, essent aquest el moment de rutines presentant i assentant tot el que passarà diàriament, i que, per tant, dóna seguretat per encarar tot allò que es pot esdevenir. Durant aquesta estona de trobada, els adults que volen, poden quedar-se a l’espai, compartint la trobada i preparant l’esmorzar, per tal que estigui a punt en finalitzar aquest moment.

Compartim l’esmorzar seguint el calendari d’esmorzars trimestrals que fem arribar a les famílies a inici de cada trimestre, i roman a l’abast dels infants fins les 11h. L’infant disposa la resta del matí, des de després d’esmorzar, per gaudir de la lliure circulació tant dins com fora de l’espai, del fluir de cada dia, del seu joc espontani, de propostes puntuals per part de les educadores, dels seus descobriments i de les relacions que van teixint. En el nostre dia a dia, també, gaudim de diverses sortides a l’entorn més directe (poble, bosc, parc, plaça, riu…) i, un dia al mes, fem una excursió de dia sencer.

El matí acaba amb una rutina de tancament per grups de referència. De manera que quan les famílies recullen els infants que van a dinar a casa, els infants i les educadores que es queden a dinar comencen les rutines de rentar mans i parar taula entre tots, per a poder dinar plegats.

Després de dinar, desparar la taula, rentar els plats i rentar dents, s’inicia la rutina de descans o dormir. És el moment tranquil en el que, als que no els hi cal descans, disposen d’un espai per jugar pausadament o compartir una petita relaxació, meditació, massatge grupal… En acabar, s’inicia l’estona de lliure circulació de la tarda. A partir de les 15:30h, infants i educadores endrecem l’espai i fem el tancament del dia mentre comencen a arribar les darreres famílies a les 16h. És en aquest moment que el Picot de Colors s’adona de totes les coses que passen en el dia a dia, mentre torna al seu niu per agafar forces i poder obrir les seves portes l’endemà…